Menu

Siemens

Siemens Siemens Siemens

Project context

The global group founded in Germany and leader in the high-technology sector owned an industrial wasteland that was once one of their production plants. The group hired Korus to rehabilitate this space and turn it into a staff canteen. Two important directives were given: the industrial look of the initial building had to be preserved, and the environmental impact of its operation had to be reduced in order to keep the company’s carbon footprint as low as possible.

Korus' involvement

  • Design
  • Creation
  • General contractor

Project challenges

  • Creation of a staff canteen on an industrial site.
  • Preservation of the site’s architectural identity with sawtooth roof, thermal and comfort adjustments, installation of high ventilation, set-up of suspended acoustic products, and PVC floor covering with traffic flow differentiation.
  • Traffic flows are differentiated to improve fluidity at meal times.
  • Adaptation to the site, demolition of existing flooring, creation of openings and of a technical mezzanine.
  • Analysis of existing elements in order to reuse them in the new fit-out.
  • Management of the presence of asbestos.
2015
Creation of a staff canteen
Location: Grenoble, France
Surface area: 8 611 sq. ft.
Archi / Designer / Concept: OMNIS (MOEC) and KORUS

Results achieved

Siemens press release :

“The new staff canteen is not a renovation of the canteen that existed until now; it is in fact a creation made possible by the rehabilitation of an industrial building. This project took five months of work and was completed according to schedule so that it could be ready for use by our employees before the end-of-year festive season. This new staff canteen is the result of renovating one of the oldest buildings on the site. It breaks with traditional standards by combining modernity and industrial design, with natural light coming in through the glass panels in the roof.”

2015